Qui som

Som els Passadors i fem castells! El nostre sobrenom reivindica un dels oficis més antics de Sant Adrià de Besòs. Antigament les fortes riades, conegudes com a besosades, s’emportaven els ponts del nostre riu. Quan això passava, els Passadors traspassaven a coll-i-be als habitants del nostre poble.

Ens vam constituir com a entitat el 14 de maig del 2013. Els socis fundadors van ser en Joel, en Sergio i la Jèssica, president, secretari i tresorera respectivament. Al setembre del mateix any vam començar a assajar amb regularitat i amb no més de 7 castellers però aquesta xifra va anar augmentant ràpidament. El 7 d’octubre del 2013 entrem a formar part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla en formació. Els nostres padrins inicialment eren els Castellers de Badalona i els Castellers de Viladecans.

El 6 de desembre del 2013 fem el primer pilar de 4 en actuació. La colla experimenta un creixement ràpid i els pilars de 4 es repeteixen en múltiples actuacions tant a Sant Adrià com a poblacions veïnes. Especial rellevància té el pilar que vam fer a la plaça de la Catedral de Barcelona el 2 de març del 2014. En aquest període comencem també a fer “castells” de 5, tant el 3 com el 4, amb la il·lusió de poder aixecar aviat un pis més.

El 6 de setembre del 2014 per la festa Major de Sant Adrià tenim el nostre Bateig i ens presentem per primer cop al món casteller amb la nostra camisa de color bordeus, el color del nostre poble. Ens acompanyen els nostres padrins i malauradament ens quedem a un petit pas de fer els nostres primers castells de 6. Però el destí ens ofereix una segona oportunitat i l’11 de setembre del 2014 a Sant Adrià i per la Diada Nacional de Catalunya, els Passadors aixequem el primer castell de 6, un magnífic 4d6 que dóna resposta a moltes hores de feina i moltes tones d’il·lusió. Ens acompanyen a plaça els Castellers de Terrassa, sent aquest l’inici d’una gran relació entre ambdues colles. Finalment, a les acaballes de la primera temporada dels Castellers de Sant Adrià i en el marc de la diada de la colla dels Micacos el 23 de novembre, aixequem el nostre primer 3d6.

La segona temporada comença ben d’hora i a mitjans de gener del 2015 i per la Festa Major d’Hivern de Viladecans aixequem per primera vegada dos castells de 6 en una mateixa diada, malgrat que el 4d6 queda en carregat. No obstant a la següent oportunitat que tenim, Festa de la Primavera a Santa Coloma de Gramanet el 22 de març, ens superem i descarreguem tant el 3 com el 4 de 6.

La colla continua creixent en totes les seves dimensions i, amb el ferm objectiu d’apropar el món casteller a tots els racons de Sant Adrià, col·laborem molt actívament en diferent actes, com són: Festa dels Passadors, Sant Jordi, Adrifolk, Port Fòrum i innumerables tallers a escoles, centres oberts, espais jove, etc. Arribem a aixecar castells als 4 barris de la ciutat, Sant Joan Baptista, Sant Adrià Nord, la Mina i el Besòs. I el 25 d’abril rebem un premi otorgat pels Amics del Besòs en reconeixement per la feina que estem desenvolupant a Sant Adrià, cosa que ens fa especial il·lusió.

El 7 de juny del 2015 organitzem el primer aplec casteller a Sant Adrià i el 5 de setembre tornem a la plaça de la Vila, en aquesta ocasió per Festa Major. Descarreguem per primera vegada el 3d6 amb agulla, castell al que se l’ha d’afegir el 3d6 i el 4d6, fent així la nostra primera diada completa amb 3 castells de 6.

A partir d’aquest moment no deixem de superar-nos diada rere diada. El 3 i el 4 de 6 passen a esdevenir rutinaris. El 20 de setembre a Tiana fem el primer p4 aixecat per sota i el 25 d’octubre, a la diada d’aniversari de la Colla Jove d’Hospitalet, descarreguem el nostre primer 4d6 amb agulla. Tanquem la temporada el 22 de novembre fent la nostra millor diada fins aleshores a Castellar del Vallès: p4, 3d6, 4d6, 4d6a i dos p4 simultanis.

La colla demostra haver acabat la temporada en plena forma. Un any, el 2015, que és el de l’enlairament dels Passadors on assolim les primers diades completes i on afegim els castells amb agulla i el p4 aixecat per sota al nostre repertori.

Però si el 2015 és l’any de l’enlairament, la temporada del 2016 és la de la consolidació. Només al primer tram de temporada ja batem tots els nostres millors registres fent 5 diades consecutives amb tot descarregat. Essent la cirereta del pastís la torre de 6 que descarreguem el 5 juny pel Segon Aplec, juntament amb el 3d6 i el 3d6 amb agulla.

El segon tram de la temporada comença amb un repte important, dues diades consecutives el mateix cap de setmana, Festa Major i Diada Nacional de Catalnunya, i els Passadors el superem d’una forma immillorable descarregant l’11 de setembre el nostre primer 5d6.

Les bones notícies no acaben aquí i el 10 d’octubre entrem com a colla de ple dret dins de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya amb el suport de Castellers de Viladecans i Castellers de Terrassa, que passen a ser els nostres padrins. Culmina així un primer objectiu, que Sant Adrià de Besòs gaudeixi amb la seva colla castellera i reconeguda dins del món casteller.

Però la temporada encara ens depararia la darrera fita històrica. En l’última diada, en l’últim castell, descarreguem el primer pilar de 5 de la nostra història, el 20 de novembre a Gelida. Tancant així una temporada inoblidable.

Això no ha fet res més que començar. Encara ens queden molts reptes per endavant…

Amunt Passadors!

2 pensamientos en “Qui som

 1. Sergi Aldave

  Hola
  Estic interessat a contactar amb vosaltres per a una col·laboració amb el projecte dels mocadors solidaris. Podeu facilitar-me un mail de contacte?
  Moltes gràcies

  Me gusta

  Responder

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s